kalle kirjutas:
See ongi nö kollaste majandusajakirjanike põhiväide et innovatsiooni ei ole ja allhange ainult. Innovatsiooni on küll, aga see eeldab kapitali, samuti on siin bürokraatia selline et minumeelest küll ei tasu siin kuigi innovaatiline olla. Allhankega mingi põhi alla saada, Kuskile teise riiki maksumaksjaks minna, mingid investeeringud lisaks saada ja siis oleks nii innovaatiline et tapab. Ja minuteada ei ole mingit vähe asjalikumat ettevõtjat kes statistikaametist ringi ei oskaks minna. Samuti tort sa oled nii kriitiline nende firmade põhjamineku suhtes. Minu meelest on ikka nii et kui turgu on siis tuleb olukorda ära kasutada. Ala buumi ajal oli väikseid ehitusfirmasid nagu kärbseid, said oma pajuki, buum sai läbi, läksid põhja, nii see pidigi minema. Omanikud ajavad ammu uusi asju, aga sina loed seda kui et kõik on idikad...
Tuleb näha suurt pilti ja PIGEM oleme ikkagi puulusika ja allhanke riik. Innovatsiooniga on nii, et pisikesi ja suuremaid ideid on küll ja neid üritatakse igasugu start-upidega käima ka saada, aga need leiba lauale ei too, mis käima ei lähe ja käima lähevad ülivähesed. See on igal pool nii. No näiteks, mitte ärilises plaanis aga Mõttetalgud? Tuleb suur rahvas kokku, pillutakse suvalisi ideid, kasu pole suur midagi. Garage48 näiteks, läks Aafrikasse vist ka jne. Väga cool, a mis otsene kasu? Ei tea. See kõik on nagu mingi inkubaatori mäng kus targa näoga kikitatakse ja pärast õhinal räägitakse, aga suures plaanis ei juhtu mitte kottigi. Ja oma ettevõtte säästust mingit suurt projekti toetada, et KOGUDA raha ja siis minna või teha, see on üsna mööda mõtlemine ilmselt. Siiski, meie oleme pigem need, kes teiste tehnoloogial töötavad. See on selline suurem mölajutt ja igal ühel on oma nägemus. Firmade põhjamineku suhtes olen ma selles mõttes kriitiline, et jah, loomulikult tuleb maaklerfirma teha ja kuu ajaga mustamäe kortereid müües 150k pihku teenida või katust panna ja 3 kuuga tutikas a8 osta, aga see pole päris see, mis püsib ja riiki hoiab. Mingi põlveotsas nikerdamine pole Majandus suure algustähega. Pigem siuke tänapäeva Viru ärikate teema. Kari hustlereid.
Krss, ongi muide Äripäev kollane, ma ei vaidle. Samuti ma ei kahtle sinu hariduses/harituses ja selles, et saad ise hästi hakkama ja teed ka raamatupidamist jne. Ansip raius ka veel siis, kui kriis juba täies hoos oli, et mis krdi kriis??? Aga mina jään siiski laias plaanis eriarvamusele. Riik pole süüdi era- ja juriidiliste isikute otsustes. Tublid jäävad järele, kärpimistega küll. Aga kui ikka sama toodet või teenust pakuvad miljon tüüpi, siis pooled ilmselt lendavad pekki omadega sest lihtsalt ei osteta ja see pole mitte valitsuse süü, vaid nii need asjad majanduses käivad. Kriisi ajaks ajaks polnud ka midagi teha juba, sest igal põhiharidusega töllil oli 10k kodu- ja 8k (lambist panen, aga vaadake proportsioone muide) autolaen peal. Inimesi ei saa elama ja säästma õpetada. Millest mina siiani aru ei saa on see, et Eesti rahvusauto paistab viimasel ajal olema Honda Crv. Palju need inimesed siis teenima peavad? Krt ma küll väikse palgaga oma arust pole, aga sellist masinat mina lubada ei saaks/tahaks küll. Anda mingi, kolmandik kuni pool??? kuupalgast auto alla ära?
Mille üle mina õiendaks on see, et pankadel on liiga vabad käed, just näiteks selles mõttes, et nad kodulaenude puhul ei vastuta ise millegagi. Rumaluke tõmbab suure laenu peale, pärast jääb töötuks, kodu võetakse ära, müüakse poole ostuhinnaga maha ja ülejäänud summa vormistatakse krõbeda intressiga tarbimislaenuks veel kukile. Isegi usas on nii, et risk jagatakse ja kui inimene ei jõua maksta, siis võtab pank kodu küll ära, aga inimesele võlga ei jää. Taolist seadust oleks pidanud hakkama küll juba mingi 2005 treima. Aga noh, ise teati, millega riskitakse.
Eelmises postis tegin vea ka, immateriaalne põhivara ei puutu asjasse selles kontekstis, juhe koos.