usku kirjutas:
Su jutt jookseb natuke seinast seina ja see on probleem kui üritad liiga kiirelt vastata

Eelnevalt auke kinni panna pole teoorias sugugi keeruline. Keeruliseks teeb selle praktikas rakendamine kuhu on kaasatud erinevad era ja avalikkuse huvid. Riigikogu on meil ennemgi võetud väga kiirelt ja ühiselt otsuseid vastu, nii et piirduda mingite "kiunumistega" võiks öelda, et on hale. See kiun tuleb igasuguste otsustega, mis on ühele või teisele poolele kahjulik. Kui on ära tehtud, kaob ka see kiun. Nagu sa ütlesid, enamusel juhul otsitakse uus auk ja alustatakse seal. Kui aga uut auku pole, ollakse seda viimast väga kiivalt kaitsmas. Selleks, et see viimane auk ka kinni panna oleks vaja väga tugevat ja piisava mõjuvõimuga inimest/inimgruppi kes selle teoks teeks. neid aga on meil väga. Tahetakse ikkagi populaarsust ja oma kohta säilitada. Muidugi võib mõelda, et "kui ma selle ebapopulaarse (paha) otsusega koha kaotan, siis ma ei saa neid palju väiksemaid häid asju teha." kuid see ei ole jällegi jätkusuutlik.
Selle oponeerimise kohapealt võiks öelda, et sinu väljaöeldud lause on tegelikkus. Mõjud ulatuvad juba tänasesse päeva välja. Tihtipeale venitatakse igasuguste otsustega viimasele minutile ning siis võetakse kiirelt vastu. Kasvõi vaadata haridusreformi praegu. Pole liha ega kala.
Ma arvan, et minu sõnastus polnud vale vaid tõlgendada võis seda vastavalt olukorrale. Sina tõlgendasid seda omamoodi. Mitte, et mulle eetiline käitumine ei meeldiks (ma isegi pooldan seda) aga kui ma ütlesin, et kui seadusandlus lubab sellist käitumist, siis järelikult on kõik lubatu piirides ja ollakse aus. Kui aga läheneda eetilise poole pealt, siis küll. Tagamõte on selgelt arusaadav ja tegemist on pettusega. Definitsiooni küsimus jällegi.
Samamoodi maksude optimeerimine võib ka kanduda väga piiripeale kus läheb eetikutel raskeks ja jällegi võib tegemist olla juba pettuse tunnusega.
Sulle vastuväiteks - normaalne inimene täidab seadust. Kui ei ole keelatud, on järelikult lubatud. Räägin siis üldises mõttes kaasates "varikaid" ja muid tegelasi. Karistust üldjuhul ei järgne, järelikult ohtu pole ja võib jätkata.
Selgituseks, et on hetkel lõputöö käsil teemal: Maksundusalase seadusandluse rakenduslikke probleeme. Selle käigus on nii mõndagi artiklit loetud ja inimest küsitletud, mis paneb teise paiguga asjadele lähenema.
Kes on see ärikas, kellest sa räägid? Ma ise kaldun arvama, et see võib olla nt. see sama allilmaga tuntust kogunud tegelane, kes on ka varem maksudega seonduvalt MTA´le silma jäänud. See sama tegelane, kelle pinginaabriks poiss, kes nüüdseks on meie Vabariigis omanud juba mitmeid erinevaid ministriportfelle.
Kas ärikad on ka need, kes maksid selle libedasõidu koolituse nõude eest? Ma arvan küll. Kõik kes selle läbinud on ja natuke kriitilist mõtet omavad näevad kui kasutu see on.
See on ka vastus sinu "pealiskaudne ja nõme" väitele. Kindlasti tehakse aga mitte selles mahus mida võiks

Ei maksa asja keerulisemaks ajada kui see tegelikult on.
Leedu kütusevahendajad tahavad ka ju kasumit saada ja see hind mille nad ostuhinna ja müügihinna vahelt saavad on ju lihtsalt kasum. Mismõttega peaks keegi kütust oma kuludega tooma ja siis ilma kasumita mahamüüma? Natuke imelik näide sul.
See on see maksude mõte aga teoreetiliselt ja ideaalis läheneda - kui kõik peaksid ausad olema, siis poleks riiki ju vajagi. Kõigil on maa, kõik hoiavad seda korras ja arvestavad teistega. Sama nagu elaks kommuunis ja harrastaks kommun-ismi, mis nagu eduliselt näha, hetke ühiskonnakorralduses ei toimi.
Mulle jällegi meeldib Palestiina ajalugu, kus sisse rännanud juudid maksid maa eest ja kohalikud imestasid, et mis neil küll viga, maa on ju vaba. Kui tahavad maksta siis maksku ja nüüd, mis olukord on.
aga olgu, eks sinulgi ole arvestatavaid argumente, mille ei viitsi siin vastuvaielda ja millega nõustuda. Pole see ka vastav teema kus seda teha võiks. Nagu moderaatori härra juba mainis aga ebaviisakas oleks vastust võlgu jääda. (Loodan, et Umx saab aru.

)
Igatahes, poliitikas tegutsemiseks on vaja laia pilti. Saab ka kitsaga aga sellega saab ainult teatud maani.

Päikest siia halli pärastlõunasse.
EDIT: Mõni kuu tagasi sain kontorisse jooksmise eest suulise hoiatuse. Oli väga mõistev naisterahvas ja hoiatas autojuhtimise kohapealt, et Hobujaama - Narva mnt. ristmik on väga ohtlik kuna punasega ületee minevaid mutikesi on üsna palju, kel veel õigust ülegi jääb vastates, et "Mis nad sõidavad siis siin, kui mul kiire".
Nii, et ka teistele, kes seal liiklevad - arvestage teed ületavate mässavate eakatega.