Fluid kirjutas:
Oled sa üldse omanud kunagi mõnda korralikku saksa autot? Tead mul on sinusugune sõber, kes samamoodi ei saa aru, misasi see siis seal saksa autodel kvaliteet on, temaarust üks plastik kõik. Ega seda sõnadega ei saagi seletada. Saksa auto on kallim ja temaga sõites on ka palju kallim mulje kui japsiga. Mul on kodus lapsel mänguasjakastis üks hiinas toodetud mängutraktor ja üks saksas tehtud Caterpillar traktor. Kui sa neid kahte nüüd käes võrdled, siis saad kohe aru, mis on nendel kahel vahet - üks on odavamaiguline libe kehvasti viimistletud plastmass ja teine on hoolikalt kokku pandud ja jätab väga korraliku ja kvaliteetse mulje.
Olen omanud viimase 10a jooksul alati mõne sakslase kõrval ka vähemalt ühte japsi ja rootslast ja nii palju jamasid (sh teele jätmisi), kui tegi minuga tuliuus Golf 1a jooksul, pole teinud mu elus ükski teine auto. Samas saan aru, mida silmas pead, aga sellest hoolimata, et "käega hea tunne katsuda", eelistan ma ikkagi autot, mis suudab ka -30 hommikutel käima minna, kiiresti soojeneda, klaasid udust puhtana hoida, millel ukse sees hoovastik kinni ei külma, millel arvuti pidevalt mingeid veateateid ei kogu, millel amordid külmaga kangeks ei jää, mis pakub teelt head tagasisidet (nt musta jää äratundmine, sakslaste kiirustundlikud roolivõimud on lihtsalt katastroof ja peaks olema põhjamaades keelatud!), mis ei raputa kehvadel teedel ega kanna kõiki auke otse kerele üle jne. Need omadused moodustavad suure osa mugavusest ka pikkadel otstel, olenemata sellest, oled sa firmaboss või lihttööline (vt USAs rikaste autovalikuid, kui hästi lähevad seal peale premium japsid, mida Euroopa oma maksusüsteemi abil meie turult iga hinna eest tõrjuda üritab, konkurendid ju!). Ja kogu selle japs vs sakslane jutu peale eelistan ikkagi sõita suure ja meeletult januse ameeriklasega, kuna see on lihtsalt nii kuratlikult mugav, oleks isegi siis, kui laguneks. Mõttetu oleks vaielda, milline neist autodest on "õigem" või "valem", lihtsalt OMA maitseeelistused saavad tekkida ainult kogemustega, mitte ühe riigi või tootja toodangu fännamisega. Vastasel korral ongi tegemist lahmimisega... või lihtsalt majandusliku olukorra pealesunnitud valikutega.
Väga hea võrdlus oli juba mkb poolt - kui ei ela üle oma võimete, siis normaalne inimene peaks saama oma lubada täpselt seda, mis talle maitseb kõige rohkem (Ingmani jäätis) ja keegi ei osta seda, mis on odavam, aga ei maitse kah. Autode puhul maksab paraku prestiizh, varjatakse oma vaesust uuema aastaarvu või moodsa disaini taha ning siis ongi vaja hakata foorumites tõestama kõigile, et mul on parem kui sul. Unustades ära, et "parem" on igaühe jaoks erinev. Ka sakslase jaoks Saksa teedel ja Saksa palgataseme juures on Saksa auto eelistamine vast arusaadav ka neile, kes Eesti oludes saksa masinaid mõttetuks peavad.
PS: ka minu pojal on kaks samasuguse suunitlusega suuremat plastmassist mänguautot, üks odav hiinakas ja teine Caterpillar, vahe on kvaliteedis ja disainis üldisemalt, aga tegelikult on mõlemad kannatanud edukalt trepist allaloopimist, täiskasvanute kogemata pealeastumist jne. Ehk kasvab uuem põlvkond ülesse vähesemate eelarvamustega...
PPS: kas seda teemat splittida ei saaks? Tõelised ostjad ja tilganäppijad ostavad ja jätavad ostmata mõlemaid, nii japse kui fritsumasinaid.
Jah, ma ei saa väita, et Saksa autod töökindlamad on. Aga ilmas pole head ilma halvata, sellepärast ongi nii, et hea auto pole töökidnel, töökindel auto on odavamaiguline ja kõik suurepärased autod on janused